Link

http://www.balkaninsight.com/en/article/eu-ministers-give-green-light-for-serbia-s-candidacy-bid

‘One of the requirements then set was that Belgrade and Pristina should reach an agreement that would enable Kosovo to participate in regional forums without prompting Serbia to walk out. The deal was reached on February 24’. In simple words this means that Serbia de facto should recognize Kosovo as a separate entity. One of the requirements for acquiring full statehood is to enter into relations with other states both bilaterally and multilaterally. The latter was not fulfilled by Kosovo before this agreement, and therefore it could not be claimed that’s a state in the full meaning of the criteria envisaged by international law. However, although I have not seen the agreement whereby the modalities on this participation are decided this implies that the statehood of Kosovo moves forward.

Advertisements
Gallery

Писмо

Пишувам…писмо, нанижено со зборови кои се топат во белината на листот хартија пред мене. Пишувам…во умот писмо кое треба да стигне на твојата адреса без број. Пишувам…писмо со срцето, а раскрварените залистоци го размачкуваат зеленото мастило, кое ми го подари … Continue reading

Gallery

Лицемерството на меѓународната заедница кон Египет

Поврзаноста помеѓу последните случувања на Блискиот Исток и Северна Африка е очигледна, но сепак е прерано во овој момент да се даваат некои прогнози за целокупната регионална ситуација  Важно е да се напомене дека настаните во сите земји имаат слични … Continue reading

Gallery

Турист и Вонземјанин

Дали туристот е вонземјанин Или вонземјанинот е турист!? Доаѓаш, зачекоруваш На нечија Или во ничија земја, Јадеш, пиеш, спиеш, Водиш љубов, Подработуваш по малку Не премногу, За да не го изгубиш Со маки стекнатиот статус На турист или вонземјанин, Прочитуваш … Continue reading

Gallery

Глобален активизам на сретсело

Изминатиов период се изнагледав и изнаслушав ‘мелење’ за  – ‘Occupy Wall Street’  и ‘ACTA’, и тоа најмногу по социјалните мрежи, без притоа да се понуди некаква подлабока анализа. Дали ваквиот начин на брзо споделување на информации не направи површни во … Continue reading

Gallery

Жар чад и снег

на Илина и Дојчин Мирисаме на жар и гориме како чад, зенхајзерот слушалки дури попримиле мирис на ќумбе, а снегот тргнал да се топи. Снег па сонце, облаци па небо плаво, голи тркала кои крцкаат по снежниот пат, па ланци … Continue reading