Gallery

Песочен часовник

Виулица во градот на духовите, наполнете ги џебовите со камења за ветерот да не нè оддува! Камења нема а, оние што наликуваат пак  не тежат. Ветерот прави, песочен часовник со сказалки кои вртат од лево кон десно. Незнам колку е … Continue reading

Gallery

Алтернативна алтернатива – Конкурс за избор на слогани за туристичка промоција 1991-2014

По повод скорешните случувања во Македонија, се објавува конкурс за избор на слогани за туристичка промоција на Македонија 1991-2014. Критериумите и начинот на избор се авторитарни и дискрециони, без можност за жалба и увид во постапката на оние незадоволните.  Најбрзите … Continue reading

Gallery

Небесни пердуви и бран од прстени

Ме прашуваш – зошто, месечината во светлината на денот видлива е? А, не е, ниту пладне.. Сонцето ги топли, а ветерот гали небеснните пердуви, безброј се! Синило горе синило долу, а планината како чувар на скриено богатство отопорена, блеска црвенило. Брановите … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за баналноста

Веќе ти реков дека нема да ти пишувам. Но како да запрам, кога островот не престанува да ме воодушевува.  Пишувам скриена во Corral (називот на импровизирани камени бункери кои се наоѓаат помеѓу бескрајната плажа од пустински песок и океанот, а … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за пишувањето

Сакам да ти пишувам, особено кога патувам. Имам чудна желба да ти ги опишам доживувањата, кои ме пресретнуваат на секој агол од мојата патувачка авантура. Веројатно сакам да те приближам до себеси, па мојот ум измислува разни изговори. Кога пишувам … Continue reading

Link

Срцемелник

Мојата трета збирка поезија “Срцемелник” растоварена од издавачи, ISBN броеви и хартии,ослободена од било какви структури и форми на реч, разголена пред Вас. Симнете си ја да ви биде близу до срце!

Ирена Ристиќ забележа: “Нејзината поезија е од детска благост и наивност, од страст која ги заразува и случајните минувачи, од емоции пурпурно длабоки, од една Платовска бездна што ечи…”.

Gallery

Писмо за апсурдноста на симболиката

Ти и јас завршивме, или пак и никогаш не почнавме. Можеби започнавме во оној момент, кога во тапоста на ноќта, со полуиспразнета чаша на шампањско, Ти, си замина.  Кажа сè и не кажа ништо. Додека пак јас, разбрав сè, а … Continue reading

Gallery

Што ќе си смесиш – тоа ќе си јадеш! Де-идеологизација и де-концептуализација на уметноста

Вчера присуствував на изложбата Капитал и настанот на Јадро – Оправдано присутни. Навистина просторот и самата поставка беа феноменални. Убави луѓе, супер настан. Концептот на брашно ме стави во размислување. Интересен нема што. Денес, покрај тоа размислував и за картонските … Continue reading

Gallery

Сеништа

Сеништа, облечени во човечка кожа, сеништа, од луѓе без лик кои демнат на секој агол, Сеништа, во кои се огледуваат суетите на не-случајните минувачи, сеништа од кукавици, кои ја продадоа земјава, која урла од бол, сеништа од болка за невозвратена … Continue reading