Gallery

Писмо на исповед за слободата

Долго време немам напишано писмо, а уште помалку на исповед. Последното кое го напишав на рака воопшто не стигна онаму каде што требаше да стигне. Тоа зборуваше за љубовта, слободата и вистината. Непристигнувањето во рацете на оној за кој беше … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за вистината

  Деновиве вистината е тема која што ме окупира. Ме опседнува до таа мера што дури тешко спијам. Не само што тешко спијам туку и губам тежина неконтролирано. Значи, потрагата по некоја вистина, по мене има не само емотивни и … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за сонот

Почнувам да пишувам, а немам поим што да напишам односно да кажам.  Насловот и она што ќе го напишам последователно ќе произлезат. Истовремено имам толку многу да ти кажам што не знам од каде да почнам. Значи имам што да … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за океанот

Толку сакав да ти раскажувам за океанот. Грмеше како конкорд, некогаш ми се чинеше дека ќе го пробие звучниот ѕид. А јас, јас се туткав во аголот од канабето во дневната соба со вклучен телевизор, заспивајќи пред него.Коските ми се … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за смртта и гробиштата

Во оваа исповед сакам отворено да зборувам за мојата фасцинација за смртта и гробиштата. Ова го правам заради тоа што неодамна разбрав дека имам контрадикторни чувства, околу овие две работи. Од една страна, никогаш особено не сум ги сакала гробиштата. … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за пишувањето – (втор дел)

За дилемите на пишувањето Заминав за да добијам инспирација за пишување. Идејата се роди. Дојде сосема неочекувано од еден обичен секојдневен разговор. Почнав да пишувам. Полна со ентузијазам, дури пресметав дека некаде за два до три месеци од почетокот, ќе … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за сеќавањето

Во ова писмо на исповед ќе ти пишувам за сеќавањето. Додека пак ти пишувам за сеќавањето во една апстрактна форма, тоа веќе станува дел од минатото, со самото тоа што е дел од минатото тоа е истовремено дел од сегашноста … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за ништилото

Во ова писмо на исповед, сакам да ти пишувам за ништото/ништилото. Веројатно во моментот кога го прочита насловот, се зачуди зошто баш за аптрактна тема како ништилото, кога има безброј други за кои може да се пишува. Оваа тема ја … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за гневот

Повторно ти пишувам, по одреден молк, којшто веројатно се должи на моето вдомување тука. Ако те интересира, живеам сосем банално, слично на она што пред некој ден ти пишав – вода, сонце, ветер, храна и по некој пријател. Мојата најголема … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за баналноста

Веќе ти реков дека нема да ти пишувам. Но како да запрам, кога островот не престанува да ме воодушевува.  Пишувам скриена во Corral (називот на импровизирани камени бункери кои се наоѓаат помеѓу бескрајната плажа од пустински песок и океанот, а … Continue reading