Gallery

Турско лето!

Конечно! движење…движење…вистински отпор, граѓански отпор. Веќе неколку дена следиме сите што се случува. По медиумите и социјалните мрежи прелетуваат фотографии и снимки од кои на човек кожата му се ежи.  Масовност…луѓе…борба…револуција. Понесени се сите кои сонуваат за промени, а тие … Continue reading

Gallery

ЕВРОПСКИ СКЕПТИЦИЗАМ или СОЛИДАРНОСТ

Мемоарите од Ланзароте Истражувајќи околу Канарскиот остров Ланзароте, чиј мит за изгубената Атлантида се поврзува меѓудругото и со него, случајно или не, наидов на интересен блог текст, кој дава осврт на мемоарите на Жозе Сарамаго направени на истоимениот остров. Пред … Continue reading

Gallery

Erga Omnes – Dominus?

At the outset, the article although the titles suggests, does not deal with the Latin as such. It is however related to the issue who has title over what and who is the ‘Master’ of what, and additionally who defines … Continue reading

Gallery

Пресудата од Хаг во контекст на пристапувањето кон Европската Унија

Процедурата за пристапување кон ЕУ е зацртана во Договорот на ЕУ и критериумите од Копенхаген. Името како такво не претставува формален критериум за пристапување кон оваа институција. Согласно меѓународното право името на државата е суверено право на секоја држава и … Continue reading

Link

http://www.balkaninsight.com/en/article/eu-ministers-give-green-light-for-serbia-s-candidacy-bid

‘One of the requirements then set was that Belgrade and Pristina should reach an agreement that would enable Kosovo to participate in regional forums without prompting Serbia to walk out. The deal was reached on February 24’. In simple words this means that Serbia de facto should recognize Kosovo as a separate entity. One of the requirements for acquiring full statehood is to enter into relations with other states both bilaterally and multilaterally. The latter was not fulfilled by Kosovo before this agreement, and therefore it could not be claimed that’s a state in the full meaning of the criteria envisaged by international law. However, although I have not seen the agreement whereby the modalities on this participation are decided this implies that the statehood of Kosovo moves forward.

Gallery

Лицемерството на меѓународната заедница кон Египет

Поврзаноста помеѓу последните случувања на Блискиот Исток и Северна Африка е очигледна, но сепак е прерано во овој момент да се даваат некои прогнози за целокупната регионална ситуација  Важно е да се напомене дека настаните во сите земји имаат слични … Continue reading

Gallery

Глобален активизам на сретсело

Изминатиов период се изнагледав и изнаслушав ‘мелење’ за  – ‘Occupy Wall Street’  и ‘ACTA’, и тоа најмногу по социјалните мрежи, без притоа да се понуди некаква подлабока анализа. Дали ваквиот начин на брзо споделување на информации не направи површни во … Continue reading