Gallery

Заминав. Заминав повеќепати…. Се вратив во сон, и задремав во јаве. Сè загубив. Се изгубив себеси многупати ; помеѓу толпата од мисли и виулицата од желби кои треперат со секое отчукување на срцето. Се родив и умрев. Постанав пепел, и вода, … Continue reading

Gallery

Сонцето в јазол од мрак, заробено е. Какви се овие времиња невремиња?! Човек на човека, пред истребување… Звук на остро сечиво, јазикот ни го откинаа, да го проголтаме и во утроба да го стуткаме, мора. Зборови неми, крикови без глас. … Continue reading

Gallery

твојот поглед допир вечен во утробата ми, твојот поглед, што го буди разјарениот ѕвер на починка, ечи, рика дотука… твојот поглед, нож хируршки што пара за повторно да ме закрпи, твојот поглед, што ме крши на парчиња, сомелува до ништило, … Continue reading

Gallery

Што треба у пичку материну да направам за да приметиш дека постојам? може треба да си ставиш капки за очи или офтамолог да ти ги отвори зениците, ама тогаш ќе имаш потешкотија да ме видиш на дневна светлина, ќе морам … Continue reading

Gallery

Сирена

  Клавирот со мекоста негова приспивна мелодија во светлината на денот создава, секој допир татнежи во срцето раѓа.   Раб од гребен удолу океанот, над него белиот клавир, светилник на сирената е, на звуците негови, таа безгрижно плива. Клавирот, на … Continue reading

Gallery

Сакав еден ден, да ти кажам дека  Ти, си олицетворение на вистината…. Испишана е без зборови на твојот лик. Ја познаваш… отсликана е во твоите очи полни синило… Кога ги затвораш, пред спиење, таа живее, живее во твоите сништа… Но, … Continue reading

Gallery

Песна за Лобос

  Талкачка, талкам ниту самата не знам што барам, чиниш Колумбо Америка ќе ја откривам. По пат ме пресретна, богот на сите богови, и земјата на сите земји со синило наоколу и вулкан на среде Колумбо, Лобос го нарече. Некогаш … Continue reading

Gallery

Те допирам, а нервните завршетоци на прстите ме скокоткаат, во мигот кога сонцето само што не се кренало угоре, како авион на полетување.   Те милувам во мигот кога сонцето изморено си легнува, и станува на другата хемисфера. Значи, те … Continue reading

Gallery

Сакаа духот да ми го убијат, на клада да го распнат. Сакаа, крилјата да ми ги скратат како ловџии безмилосни кои што грмат куршуми. Сакаа, утробата да ја попљукам пред нив, месогладни- што со сатари параат. Сакаа, љубовта да изговорам … Continue reading