Gallery

Животот е Машина за перење

Некој ќе праша која е врската на машина за перење на алишта со поезија или проза, а уште повеќе со краток расказ. Би рекла многу – затоа што животот во сите негови форми, претставува само една обична машина за перење … Continue reading

Gallery

Едвард Кардељ и Господ бог

Одмарам на клупа на централниот плоштад, накитен со споменици, на првиот ден од пролетта или лето ќе да беше…. чекајќи ја Ана да дојде – не сум ја видела одамна бидејќи пред извесно време замина преку големата бара. До мене … Continue reading

Gallery

Раѓање

Каде суууууммммммммм?! Кои се овие ликови? Види, овој кога се бричел утрово се засекол, па не ја исчистил засирената крв, женава не ги дочупала веѓите, дечково не си ја допеглал кошулата од брзање да стигне навреме на работа. Колите трубат, … Continue reading

Gallery

Љубов

  Јас, ти, тој, таа…ние, вие, тие. Љубов, смрт, раѓање…. Се судрија погледите една летна скопска леплива вечер. Атомите и хормоните се раздвижија, струјното коло проработе. Сетилата се изострија, како касапски нож. Слушаш звуци кои не ги слушаш вообичаено, ушите … Continue reading

Gallery

Смрт

Страшно брррр страшно! Коските се тресат, кожата се ежи, вилиците потскокнуваат, не дај боже ако имаш расипан заб може да ти се скрши од нивните отскокнувања. Оваа реакција се предизвикува само ако помислиш на неа, а не дај боже да … Continue reading

Gallery

Наштимај се!

Имав музика пуштено, а и ѕвончето нешто не ми работеше. Тргнав да излегувам да бркам секојдневни работи, ја отворив вратата и на прагот на мојот дом стоеше еден непознат човек. Тој, човекот, веројатно неуспешно се обидуваше да заѕвони на мојата … Continue reading