Gallery

Отсекогаш сакав да чујам како чука срце на заљубен човек, и да видам, како крвари на ранет од љубов, човек, и да, наслушнам како силно трепери при разделба…   Наместо, видов аморова стрела и срце кое што не чука… и, … Continue reading

Gallery

твојот поглед допир вечен во утробата ми, твојот поглед, што го буди разјарениот ѕвер на починка, ечи, рика дотука… твојот поглед, нож хируршки што пара за повторно да ме закрпи, твојот поглед, што ме крши на парчиња, сомелува до ништило, … Continue reading

Gallery

Сирена

  Клавирот со мекоста негова приспивна мелодија во светлината на денот создава, секој допир татнежи во срцето раѓа.   Раб од гребен удолу океанот, над него белиот клавир, светилник на сирената е, на звуците негови, таа безгрижно плива. Клавирот, на … Continue reading

Gallery

Сакав еден ден, да ти кажам дека  Ти, си олицетворение на вистината…. Испишана е без зборови на твојот лик. Ја познаваш… отсликана е во твоите очи полни синило… Кога ги затвораш, пред спиење, таа живее, живее во твоите сништа… Но, … Continue reading

Gallery

Песна за Лобос

  Талкачка, талкам ниту самата не знам што барам, чиниш Колумбо Америка ќе ја откривам. По пат ме пресретна, богот на сите богови, и земјата на сите земји со синило наоколу и вулкан на среде Колумбо, Лобос го нарече. Некогаш … Continue reading

Gallery

Те допирам, а нервните завршетоци на прстите ме скокоткаат, во мигот кога сонцето само што не се кренало угоре, како авион на полетување.   Те милувам во мигот кога сонцето изморено си легнува, и станува на другата хемисфера. Значи, те … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за сонот

Почнувам да пишувам, а немам поим што да напишам односно да кажам.  Насловот и она што ќе го напишам последователно ќе произлезат. Истовремено имам толку многу да ти кажам што не знам од каде да почнам. Значи имам што да … Continue reading

Gallery

Расоблечи ми го лудилото, и утеха облечи ми во перверзноста на мигот со светла во сите бои. Сенка сум, кобра си, обви ми го телото, па разголи ме  во крикот на страста, чуј го, вресокот на ѕвер разјарен. Без болка … Continue reading

Gallery

Моја земјо!

Земјо од вода создадена! Вулканска земјо, која тлееш ти во срцето. Земјо на ветришта, што дуваш најљубовен копнеж. Земјо на злато ѓердан на мојот врат. Земјо на небесни украси, и птици земски раскошни. Месечева земјо, на сончеви зраци што коски … Continue reading

Gallery

Градови

Град. Луѓе. Вурвулица од луѓе. Множина од ликови прелетуваат со молскавична брзина. Мравки со наведнати глави,  кои итаат низ сивото утро, кое капе меланхолија. Чекори кои грмат осаменост, насекаде. Студенило,  кое наместо на утринска роса мириса на  бетон. Чума од … Continue reading