Gallery

The True Substance of the Name Issue: Consequences of a Invented Dispute for Republic of Macedonia

An Anthology of Academic Articles:”The Name Issue Revisited”, MIC, 2013 author: Jana Lozanoska 1. Introduction When discussing the the name issue, one would instantly relate it to history and territory and term of ancient Macedonia. The majority of the debate revolves around … Continue reading

Gallery

Средно приготвен бифтек во мрачниот ресторан

Таа сакаше да влезат, и тоа не само што сакаше туку и  инсистираше. Тој, седеше пред влезот на ресторанот, и се двомеше дали сака да влезе или не. Некако го вознемируваше помислата, дека треба да вечера во комплетно темен ресторан. … Continue reading

Gallery

СНЕЖЕН ОРЕЛ (2)

2. Возот е на перонот. Лук – го фати својот кафен куфер и се упати во еден од вагоните, да се смести за својот три и пол часовен пат. Ужива да се вози со воз, и да размислува. Тоа му … Continue reading

Gallery

Писмо на исповед за апсурдноста

Ти и јас завршивме. А, ниту можеби, никогаш не ни почнавме. Или пак, започнавме во оној момент, кога во глувата тапост на ноќта, со полуиспразнета чаша на шампањско, Ти – си замина. Кажа сè и не кажа ништо. Јас, пак … Continue reading

Gallery

СНЕЖЕН ОРЕЛ

Лук, секоја година кон средината на Октомври, го пакуваше својот куфер. Така и овој, Октомври, 1968 година, заминува на сезонска работа. Куферот е сосема едноставен со средна големина. Подизлижан е, од сезонските пакувања. На некои места е со темно, а … Continue reading

Gallery

Портрет за едно пријателство

Беше особено бесно дете, онакво полно со енергија, која гори. Никогаш не можеше човек да ја види уморна, постојано ровареше лево десно. Таа имаше четири години, а јас имав четирнаесет. Огромна разлика, дури и за детско пријателство. Но, кој мислеше … Continue reading

Gallery

Сите, реки во океанот се влеваат….

Велат:  – сите реки се влеваат во океанот… накривена е Земјата, а, кругот натежнал, – сите реки кон океанот течат.   Желбите од златни парички, во Заумон посеани, патуваат во океанот, или солзите на Биљанини извори, река – во океанот, … Continue reading

Gallery

Љубов е – Денес!

Во мракот на онаа среда, кога твоите бакнежи искреа по пустите улици, и се лепеа како тропска влага на мојот врат ме праша – што е љубовта?! Очите ти светкаа…  одамна, нечии очи не блескале толку во моите…  Јас пак, … Continue reading